Ofte stilte spørsmål

Her er svar på noen spørsmål vi opplever å få ofte.

Ja, ventilasjonsristen er korrosjonsbestandig. Den er produsert i sjøvannsbestandig aluminium AA6063T6. Dette materiale har vært benyttet i våre ventilasjonsrister levert til offshore i mer enn 20 år. Vi kan dersom det er et krav til dette også levere ventilasjonsriter i syefast stål AISI 316.

Som et resultat av at vi lagerfører alle inngående deler samt at produksjonen forgår i Norge er leveringstiden på våre ventilasjonsrisrer 2-4 uker avhenging av antall og størrelse. Kan også leveres på kortere tid. Leveringstiden gjelder fra vi ha fått godkjennelse på tegninger.

Ventilasjonsristens innbygningsmål er lysåpning i vegg fratrukket 10 mm på bredde og 10 mm på høyde. Dette gjelder for flush montering. Med flush montering menes at ventilasjonsristen er innfelt i vegg. Ved slik montering er det kun flensen som ligger “utenpå” veggen. Ventilasjonsristens dybde er 122 mm inkludert flens. Flenstykkelsen er 5 mm. Standard flensbredde er 55 mm. Flensbredden kan leveres med bredde fra 85 mm til flensløs. Ventilasjonsristen kan også leveres med dobbel flens. Med flens i bakkant kan flens på kanal skrues direkte på ventilasjonsrist. Ventilasjonsristens lysåpning er ventilasjonsristens bredde fratrukket 80 mm ( 40 + 40 mm). Høyden er ventilasjonsristens høyde fratrukket 135 / 108 mm for utføresle “B” ( 40+95 / 68 mm for utførelse “B”)

Ventilasjonsristen stopper 100 % av regn for hastigheter mellom 0 og 6 m/s og opp mot 100 % av tåke for hastigheter over 2,0 m/s. For hastighet opp til 2,5 m/s stopper ventilasjonsrister opp mot 60-80% av snø avhengig av type snø. Tørr fyksnø er den vanskeligste å stoppe. Wide DropSafe leveres for å stoppe den resterende andelen med snø som ikke risten stopper. Dette er et filter som kun gir 15-20 Pa i trykkfall. Filtret har en vannavstøtende overflate som hindrer tåke ved lave hastigheter og snø å passere. Ventilasjonsristene kan også leveres med selvregulerende varmekabel som hindrer snø, is og underkjølt regn å feste seg til ventilasjonsristen. Ventilasjonsristene overgår kravene i EN13030 klasse A ( vannutskilling) og klasse 1 ( trykkfall ) med stor margin.

Ja Wides ventilasjonsrister med selvregulerende varmekabel leveres med ATEX sertifikat for bruk i Zone II. Ventilasjonsristen kan også leveres med ulike typer koblingsbokser. Disse er også ATEX-godkjente. Ventilasjonsristene kan også leveres med jordingsboss samt galvanisk isolert flens og festebolter.

Wides leveringprogram inkluderer også ventilasjonsrister for avkast, takhatter, kombihatter, inntak/avkasttårn, samt inntaksrister for lufthastigheter opp til 10 m/s. Wide kan også levere ventilasjonsrister i alle geometriske fasonger.

Wide kan levere tegninger i 2D eller 3D. Wides ventilasjonsrister vil fra april 2020 være tilgjenglig på MagiCAD Revit.

Wides ventilasjonsrister er sertifisert iht EN13030 av VTT Technical Research Center of Finland.Våre ventilasjonsrister møter klasse «A», beste klasse for vannutskilling og iht klasse «1», besteklasse for trykkfall. For å oppnå klasse A for vannutskilling skal ventilasjonsristen stoppe mer enn99 % av regn. Wide ventilasjonsrist stopper 100 % av regn. I tillegg stopper Wides ventilasjonsristeropp mot 100 % av tåke for lufthastigheter over 2 m/s. EN 13030 omhandler ikke tåke.

For å oppnå klasse 1 for trykkfall er maks tillatt trykkfall ved 2 m/s ca. 15 Pa og for 3 m/s ca. 35 Pa.Trykkfallet for Wides ventilasjonsrist type SP har et trykkfall på henholdsvis 13 og 27 Pa.

Wides ventilasjonsrister, type SP-E, leveres med ATEX sertifikat utstedt av Presafe for Ex e IIC T5 ogT6 Gb. Sertifikatet omfatter ventilasjonsristen med selvregulerende varmekabel, med eller utenjordingsboss og pustplugg, og hvis ønskelig koblingsboks i hardplast eller syrefast stål.Sertifikatet inkluderer også Wide DropSafe filter.

Ja Wide kan møte både kategori I, II og III. Wides ventilasjonsrist type ME og SP møter alenekravene satt til kategori III. For å møte kravene satt til kategori II benyttes Wide ME eller SP ikombinasjon med Wide DropSafe med filtereringsgrad M5. For kategori I benyttes i tilleggmontert i serie, Wide DropSafe med filtreringsgrad F7.

Ja Wides rister er FG-godkjente og kan leveres både som «nose» og «flush» med RC3 alternativtRC4 sertifikat iht NS 1627.Største panel bredde fra 240 mm til 5000 mm og panel høyde fra 240 mm til 2325 mm.For Wide SP-E er største høyde ca. 1500 mm. For utenpåliggende montering, NOSE, erminste høyde 1200 mm.

Wides ventilasjonsrister har i mer enn 20 år vært benyttet av Statoil / Equinor og produktetmøter alle relevante krav til ventilasjonsrister nedfelt i TR1562.