Ventilasjonsrist utvendig

Ventilasjonsrist utvendig

Wide har levert ventilasjonsrist for utvendig bruk i mer enn 25 år. Ulike bransjer og fagmiljøer benytter forskjellige navn på vår ventilasjonsrister.

– Ventilasjonsrist utvending
– Separator
– Dråpeseparator
– Dråpefanger
– Inntaksrist
– Ytterveggs ventilasjonsrist
– Coalescer

Man kan dermed si at kjært “barn” har mange navn.

Hva gjør en ventilasjonsrist utvendig bra?
En effektiv ventilasjonsrist utvendig hindrer fukt å komme inn i ventilasjonskanalen og filtrene holdes tørre. Et tørt filter gir lavest mulig trykkfall og lengst mulig levetid.  Vi pleier å si at en effektiv ventilasjonsrist er filtrets «beste venn».

Om Wides utvendige ventilasjonsrister
Ventilasjonsrister utvendig kan produseres med horisontale eller vertikale lameller.
Ventilasjonsrister med horisontale lameller har en typisk utskillingsgrad av regn på i område 80 %, avhengig av lufthastighet. Det tilsvarer kravene i EN13030 klasse C. 

Ventilasjonsrister med vertikale lameller har en utskillingsgrad på 95 % eller mer avhengig av produsent.  Utskillingsgrad mellom 95 og 98,9 % tilsvarer klasse B i EN13030.
 

Wides ventilasjonsrister, med vertikale lameller, har en utskillingsgrad av regn på 100 %. Utskillingsgrad på 99 % eller med gir klasse A i EN13030.  I tillegg til å stoppe alt regn stopper Wides ventilasjonsrister 99 % eller mer av tåke for lufthastigheter over 2 m/s.

Vertikale ventilasjonsrister er på «lag med» tyngdekraften. Oppsamlede dråper «faller ned» og dreneres effektivt ut. Horisontale ventilasjonsrister har ikke den samme egenskapen.

Dette medfører at maks lufthastighet for en rist med vertikale lameller er i områder 6 m/s.  For byggventilasjon benyttes ofte en lufthastighet på 2,5 til 3 m/s. For rister med horisontale lameller er maks lufthastighet i område 1,5-2 m/s.

Den store forskjellen i lufthastighet gjør at man med bruk av ventilasjonsrister med vertikale lameller kan redusere arealbehovet med 40 % eller mer i forhold til bruk av rister med horisontale lameller.

Kravet I FDV til forbyggende eller planlagt vedlikehold er veldig lavt både for vertikale og horisontale ventilasjonsrister da det ikke inngår filter eller andre utskiftbare komponenter i denne type løsning.   

Vil du vite mer?

Ta kontakt for en uforpliktende ventilasjonsprat!

Kontaktskjema

Ring oss

Bjørn Arne Gundersen
Salgssjef

Mobil: 
91 60 07 31
Epost: 
bjorn@wide.no