Unngå at snø, underkjølt regn / is gir driftsforstyrrelser

Løsningen er Wides ventilasjonsrister med selvregulerende varmekabel.

Argumenter for å velge / ikke velge ventilasjonsrist med varmekabel, varmekabelen har to oppgaver: 

1. Hindre at snø gir driftsforstyrrelser ved at den følger luftstrømmen gjennom ventilasjonsristen.

Wide’s SP-E(B) løser dette ved å varme opp oppstrøms side av ventilasjonsristen. Varmekabelen bør ikke styres fra trykkfall da kabelen må være aktivert når det snør.   


2. Hindrer at luftinntaket blokkeres.
Er luftinntaket ikke tilgjengelig fra bakken eller via tak / ikke har «en tjeneste» som kan fjerne snø og is fra ventilasjonsristen er dette et argumenter for å velge ventilasjonsrister med selvregulerende varmekabel. 

Dersom luftinntaket fører luft til et rom der stopp i lufttilførsel vil gi en uønsket / kritisk situasjon, er dette et også et argument for å velge ventilasjonsriste med varmekabel.  

Virkemåte for tåke og underkjølt regn: 

Ventilasjonsrister uten varmekabel blir noen tiendels grader kaldere enn lufttemperaturen pga kjøleeffekten fra luften som går gjennom luftinntaket. Dette medfører at underkjølt regn og tåke kan fryse på metallflater som står i luft-strømmen. Med integrert varmekabel vil lamellenes overflate-temperatur holdes noe varmere enn lufttemperaturen, og derved hindre at dråpene avsettes som iskrystaller og tetter luftinntaket.

Virkemåte på våt snø 

Siden lamellene er varmere enn lufttemperaturen, vil ikke den våte snøen feste seg på selve lamellen, men renne ned i dreneringspannen på samme måte som regnvann. En ekstra sløyfe på varmekabelen holder avløpet åpent slik at smeltevannet dreneres ut via et oppvarmet avløp.

Virkemåte på kald fyksnø

Ved sterk kald vind kan det dannes store mengder med svært lett “fykesnø” som holder seg svevende i lufta, og følger med inn i luftinntak. Denne snøen vil delvis fanges opp i den første store lommen på lamell profilet, og bygge seg opp der, og delvis kunne avsettes på lamelloverflatens riller. Snøen som bygger seg opp i lommen vil smelte og fordampe selv på en ekstra kald vinterdag. Noe av den lett fyksnøen vil passere risten men ikke i en slik mengde at det skaper driftsforstyrrelser. Den kan stoppes  effektivt med bruk av Wides snøbarriere. Kontakt gjerne Wide for informasjon om denne.  

Styring av selvregulerende varmekabel:

Den mest vanlige måten å styre varmekabelen på er via en temperaturføler. Temperaturføleren, en probe, festes på ventilasjonsristens overflate og gir et signal til varmekabelens kontaktor når temperaturen er sunket til innstilt temperatur.
Spenning kobles da til varmekabelen og den vil være påsatt frem til overflatetemperaturen på ventilasjonsristen er steget til innstilt temperatur. På denne måten unngås det at dråper fra underkjølt tåke, eller regn fester seg som is-krystaller på metallet. Samtidig vil oppsamlingslommene på lamellene få tilført tilstrekkelig varme til å smelte snø. En spesiell teknikk utviklet av Wide sikrer en høy energiutnyttelse / økonomi ved at varmen føres dit den har best effekt. 

Ved bruk av snøføler oppnås en energibesparelse på opptil 80 % i forhold til bruk av temperaturføler / probe. 

Ventilasjonsristens oppbygging:

Wide’s ventilasjonsrist SP-E(B), med vertikale lameller, benytter selvregulerende varmekabel som føres gjennom en lukket kanal i lamellene, i drenskanalen og ut gjennom drensstussen. Med integrert varmekabel vil lamellenes overflate-temperatur holdes noe varmere enn lufttemperaturen.  

Effekten på varmekabelen tilpasses minimumstemperaturen for området der ventilasjonsristen skal benyttes. Wides varmekabler leveres for minimumstemperatur, på minus 10, 20, 30 og 40 grader C. Avgitt effekt fra kabel øker når utetemperaturen synker.

Varmekabelen for minus 20 grader C avgir 1,6 kw / m2. Varmekabelen kan tilkobles 220 V 1- eller 3-fas alternativt 400 V 3-fas.     

Oppstart og dimensjonering av et anlegg:

En selvregulerende varmekabel har en startkarakteristikk tilsvarende en asynkronmotor. 
Kabelen har en høy startstrøm som faller raskt og stabiliserer seg i løpet av 5 – 15 sekunder, avhengig av ute-temperatur ved oppstart. Startstrømmen blir i denne korte perioden, opp til 2 – 3 ganger så høy som effekten skulle indikere. Av den grunn anbefales det å benytte sikringer med C-karakteristikk.  

Vil du vite mer?

Ta kontakt for en uforpliktende ventilasjonsprat!

Kontaktskjema

Ring oss

Bjørn Arne Gundersen
Salgssjef

Mobil: 
91 60 07 31
Epost: 
bjorn@wide.no